Vi gjorde Moussaka igår som blev så god ,så jag rekommenderar att göra den :D
5 st | potatisar med skal |
---|---|
2 st | auberginer |
Béchamelsås:
4 msk | vetemjöl |
---|---|
4 msk | smör |
4 dl | mjölk |
150 g | kefalotiri eller parmesan, riven |
Köttfärssås:
300 g | nötfärs |
---|---|
4 msk | olivolja |
1 st | hackad lök |
3 st | hackade vitlöksklyftor |
1 burk | krossade tomater |
0,5 tsk | malen kanel |
0,5 tsk | malen kryddpeppar |
1 tsk | riven muskot |
2 st | lagerblad |
salt och peppar |
Tillagning1/ Fräs lök och vitlök till köttfärssåsen ett par minuter i olja.
Tillsätt köttfärs och bryn den. Tillsätt de övriga ingredienserna till köttfärssåsen och låt det hela småputtra i ca 10 minuter.
2/ Smält smöret till béchamelsåsen, häll i mjölet och rör om. Tillsätt mjölken lite i taget. Låt såsen koka ihop en stund under omrörning och tillsätt
sedan riven kefalotiri. Smaka av med riven muskot, salt och peppar.
sedan riven kefalotiri. Smaka av med riven muskot, salt och peppar.
3/ Tvätta potatisarna noga och skär dem i skivor. Lägg potatisskivorna i botten
av en djup ugnsfast form smord med olivolja. Skär auberginerna i skivor på längden och lägg hälften av dem ovanpå potatisen.
av en djup ugnsfast form smord med olivolja. Skär auberginerna i skivor på längden och lägg hälften av dem ovanpå potatisen.
4/ Häll köttfärssåsen över och lägg sedan på resten av auberginerna. Avsluta med béchamelsås Grädda moussakan i ugnen i cirka 40 minuter.
Ugnstemperatur 200°.
ps vi stekte auberginerna en minut på varje sida i lite olja först ,dom blir godare då :P
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar