besöksräknare

onsdag 1 maj 2013

Valborgsmaten blev Libanesiskt. .

Älskar ju Libanesisk mat, speciellt Hummus  och Baba ghanoush (aubergineröra ) Passar till det mesta, gott som pålägg!


Hummus :
1 burk kikärter0.5 dl tahini (sesampasat)0.5 dl pressad citron 1 dl vatten 1 tsk salt 1 krm vitpeppar 
1 vitlök 
olivolja
Mixas samman i en matberedare !



Baba Ghanoush

  • 2-3 auberginer, ca 500-600 gram
  • 4 vitlöksklyftor
  • 0,5 dl olivolja
  • saften av 2 citroner 
  • 3 msk tahini sesampasta 
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela auberginerna och baka dem med skalet nedåt i en ugnsform i ca 40 minuter. Du kan också baka dem hela. Stick då hål i skalet med en gaffel och baka dem ca en timme. Innanmätet på auberginen blir mjukt av bakningen och mosas sedan.
  3. Skala vitlöksklyftorna och lägg dem tillsammans med auberginerna de sista tio minuterna så att de också rostas mjuka (valfritt - de kan också pressas i senare men blir godare av att rostas).
  4. Ta ut och låt auberginerna svalna något.
  5. Skrapa ur innandömet av auberginerna inkl. snittytan men skala av det svarta skalet. Man kan liksom riva av det försiktigt.
  6. Lägg innanmätet samt rostad vitlök i en skål och hacka samt mosa för hand eller mixa med en matberedare eller stavmixer.
  7. Rör i olivolja, citronsaft, tahini sesampasta samt salt


2 kommentarer:

Anonym sa...

Smarrigt :-) gillar oxå

LHCGirl sa...

Mm mumsigt värre :P